onsdag den 2. april 2008

10 måder du kan gøre en LILLE forskel på her og nu

Lad det være klart med det samme: Jeg skriver ikke denne blog, fordi jeg er et perfekt over-menneske, der arbejder 9 – 17, for derefter fyldt med overskud at købe ind i helsekost- og fairtradebutikkerne efter endnu et stimulerende frivilligmøde. Tværtimod kender jeg dilemmaet i utroligt gerne at ville gøre en forskel, men ikke at have overskuddet til det, når jeg endelig er kommet hjem fra arbejde, har lavet mad og ordnet nogle af de 117 andre ting, der skal ordnes i hverdagen.

Har du ligesom jeg også lyst til at gøre en forskel? Men du har måske ikke lige tiden? Eller du ved ikke, hvor du skal starte? Her er 10 forslag til ting, du og jeg kan gøre her og nu, for at gøre en LILLE forskel:

1. Nedbring dit co2-udslip! Hvorfor nøjes med at tænke på miljøet, når der en sjælden gang blæses op til en stor omgang sluk lyset Danmark, når man let kan lave de småjusteringer i hverdagen, som skal til for at skåne både miljøet og pengepungen? Læs gode tips fra co2 uglen, elsparefonden og burningpanda.

2. Meld dig som indsamler til én af de mange landsindsamlinger, der efterhånden er. God motion og penge til et godt formål er ikke så dum en kombination.

3. Download "det gode program", så alle dine fremtidige køb over internettet kommer en organisation af dit eget valg til gode, uden at du betaler ekstra for dine varer.

4. Tag en surfertur på nettet: Tag et spil free rice og få øvet dine engelskfærdigheder, mens du donerer ris gennem FN’s World Food Program. Besøg denne side for at støtte goder sager gratis med et klik. Eller tilmeld dig sider som avaaz, som opdaterer dig, når du kan deltage i online underskriftindsamlinger.

5. Opret en profil på couchsurfing, og overlad din sofa til en rejsende. Som bonus kan du selv få en gratis sofa i udlandet, når du er på rejse. Kulturmøde one-on-one og oplevelser garanteret.

6. Tilmeld dig amnesty lifeline på mobilen. Og læs amnesty’s øvrige forslag til her-og-nu-aktiviteter.

7. Ryd op i skabet og giv det tøj, du ikke bruger til genbrug eller sælg det på shoppit, som støtter velgørenhed med penge fra uafhentede varer. Trænger du ikke alligevel til at få ryddet op og gjort plads til forårs/sommertøj?

8. Meld dig som organdonor. Du kan både sige ubetinget ja og nej, du kan give begrænset/ betinget tilladelse, og du kan altid ændre din registrering senere, hvis du skulle skifte mening.

9. Bliv super recruiter på facebook. Hvis du er af vi mange, der er smittet af facebook-virussen, er stedet fint til at gøre opmærksom på mærkesager. Vælg den eller de sager, du brænder mest for, og se hvor mange medlemmer, du kan skaffe. Ved at invitere dit netværk til at adoptere sagerne, skaber du opmærksomhed om de emner, du ønsker, og du skaber en snebold-effekt, når dit netværk sender invitationer videre til deres netværk.

10. Find på dit eget forslag og post det som kommentar til dette indlæg.