fredag den 23. maj 2008

Verdensborger eller ny-århusianer med anden etnisk baggrund (sønderjysk)?

I denne uge har jeg været en smule lommefilosofisk i forhold til, hvad det vil sige at være fremmed.

Det startede i mandags, hvor jeg som tidligere nævnt var til seminar i København om brug af digital video i udviklingsarbejde. Da jeg med søvn i øjnene stod af s-toget ved Nørreport lidt over 8, fandt jeg det krak-kort frem, som jeg havde været så snusfornuftig at printe ud på forhånd. Og så gik den vilde jagt, for krak-kort eller ej, så gik jeg forkert og måtte spørge nogle morgentravle københavnere om vej. Da jeg endelig troede, jeg var på rette spor, blev jeg på vej ind af en port til et stort kompleks, som jeg antog var den afdeling af Københavns Universitet, som jeg ledte efter, stoppet af en fyr i fuld uniform, der spurgte, om jeg havde id (det kunne jeg trods min morgen-dvaskhed godt regne ud ikke var nødvendigt på KU). En lang historie kort - jeg var endt hos livgarden (eller noget i den dur) - og følte mig efterhånden vildfaren på et højere plan.

Da det endelig lykkedes mig at finde krydset på kortet, og seminaret gik i gang, blev vi stillet den opgave at lave en kort film om det at være fremmed. Min gruppe tog udgangspunkt i min lille sviptur forbi livgarden udfra en diskussion om, at man sagtens kan føle sig fremmed i eget land, ligesom man også kan føle sig hjemme i et andet - at det i høj grad er et spørgsmål om "state of mind" (og hvor imødekommende de folk man møder er).

Diskussionen om, hvad danskhed og det at være dansker vil sige, er efter min mening så slidt og plat, at jeg ikke orker at bruge kræfter på den. Jeg selv er ny-århusianer med sønderjysk baggrund, hvilket ikke er spor interessant. For jeg har en masse tilfældes med mine med-århusianere, ligesom jeg også som sønderjyde ved, at der ikke er den store forskel på mennesker nord og syd for Padborg, på trods af, at vi bor under forskellige flag.

DERFOR synes jeg, at CampX og Mellemfolkeligt Samvirkes initiativ til et verdensborgerflag, og dermed et skift af fokus fra hvad der skiller os til hvad vi har til fælles, er fedt, spændende og vigtigt. Verdensborgerflaget er lavet i et samarbejde mellem unge fra hele verden og kunstneren Sigrun Gudbrandsdottir, og ser sådan ud:

You are Worldcitizen - Tu eres un ciundano del mundo - Du er Verdensborger

Flot!

Ikke mere lommefilosofi denne sene fredag - men læs mere på CampX bloggen, hvor du også kan hente dit eget verdensborgerflag. (Og når du nu er i gang, hvorfor så ikke også joine facebook-gruppen WORLDCITIZEN - CIUDADANO DEL MUNDO - VERDENSBORGER...?)

1 kommentar:

Rikke sagde ...

Har lige set Hotel Rwanda, der handler om folkemordet i Rwanda i 1994, og blev mindet om, hvor vigtigt det er ikke at fokusere på (kunstige) opdelinger af mennesker. I Rwanda skabte den belgiske kolonimagt to grupper - hutuer og tutsier. De kaldte dem med lysets hud og smalleste næser (en minoritet)for tutsier og gav dem privilegier. Da belgierne forsvandt, efterlod de to "stammer" med had til hinanden, og folkemord blev den ultimative konsekvens.